A Travellerspoint blog

Week twee in Sendai

Jozenji Jazz Festival en mijn verjaardag

rain 18 °C

Bij deze weer een update uit het regenachtige Sendai.
Al drie weken in Japan, echter in deze update zal ik week 2 beschrijven.. week 3 komt zo snel mogelijk!
large_IMG_20100911_131215.jpg

Jozenji Jazz festival Sendai

Gedurende het weekend van 11 en 12 September stond Sendai in het teken van muziek. De 20e versie van het Jozenji Street Jazz festival werd gehouden: dit houd in 40 podia met in totaal meer dan 500 acts en artiesten! Het festival is verspreid over de hele stad, dus je kan wat rond lopen en op elke straathoek en in elke park staan podia en wordt muziek gemaakt. Ook is het lang niet enkel Jazz maar komen alle muziekstijlen langs.
large_IMG_20100911_113939.jpg
Heerlijk, in japan in de visual Rock nog lang niet dood!

Verjaren in Japan

De woensdag hierop had ik de interessante ervaring om mijn verjaardag te vieren in Japan! Op het lab heb ik getrakteerd op taart en samen met Hiroko, een meisje uit mijn appartement dat de 16e jarig was, hebben we een feestje in ons appartementen complex gehouden. En wanneer er iets te vieren valt wordt dit gevierd met eten! Heel veel eten!
large_P1040753.jpg
Allemaal lekkere hapjes!
large_P1040757.jpg
Smullende huisgenoten
large_P1040758.jpg
En uiteraard taart!

Een kleine video compilatie van mijn tweede week. Helaas had ik mijn camera niet altijd bij mij dus voor het Jazz festival heb ik ook wat YouTube materiaal gebruikt.

20th Jozenji Street Jazz festival Sendai + birthday yours truly!

Omdat ik hiermee (kort) de hoogtepunten van mijn tweede week in Sendai alweer heb besproken is het misschien nog wel leuk om een tweetal leuke, echte japanse ervaringen te delen.

De eerste ervaring beschrijft een japans gerecht/lekkernij genaamd Nato. Nato zijn gefermenteerde soyabonen. Niet alleen hebben deze een hele sterke (misselijkmakende) smaak maar vooral de geur is alles doordringend... en als het dan ook nog eens snotterige draden trekt zou je niet denken dat het geschikt is voor consumptie. Zo zijn er ook in Japan veel mensen die er niet van houden (de helft van mijn appartement gruwelt van Natto). Nu wil het ook nog eens dat Nato gemixt met een rouw ei helemaal Subarashi (fantastisch) word gevonden dus je kan je wel voorstellen wat voor heerlijke snotterige, gefermenteerde, nog sterk naar het fermentatie proces ruikende substantie dit vormt. Dat moest ik natuurlijk uit proberen!
large_P1040914.jpg
Heerlijk smullen van de Nato
large_P1040912.jpg
Lekker, van die verrotte erwten met een rauw ei: je dagelijkse rijst ontbijt wordt er ineens een stuk lekker van...

Mijn tweede ervaring is een Akita stijl restaurant. Akita is een provincie die nog wat noordelijker ligt dan Miyagi (waar Sendai in ligt) en waar het in de winter dus nog wat kouder is. Naast het heerlijke eten en grote diversiteit aan verrukkelijke sake kent deze streek ook een leuke mythe... Het verhaal gaat dat als het kouder wordt en de kinderen warm om de vuurplaats zitten (het is een wat oudere mythe) terwijl hun ouders hard moeten werken de berg goden, de Namahage's, van de bergtoppen afdalen, ontzet over de luiheid van de japanse kinderen. Op de laatste dag van het jaar gaan zij dan langs de huizen en laten zij de locale kinderen schrikken (Namahage heeft een verschrikkelijk master en kan flink schreeuwen) om ze aan te sporen harder te werken en niet zo lui bij het vuur te zitten...
Dus dan zit je lekker te eten (in een soort namaak iglo, want die bouwen ze ook in Akita) komt er ineens een gast met een eng masker, een grote staf en touwen en rijstenriet aan zijn armen en benen gebonden tegen je aan schreeuwen dat je niet zo moet luieren en sake drinken maar harder moet werken! Nou je begrijpt wel dat ik me te pletter schrok!
large_IMG_20100921_223651.jpg
Rechts de iglo en op de achtergrond een stel mooie sake vaten
large_IMG_20100921_184633.jpg
Lekkere hapjes voor bij de sake: ingemaakte groene pepers (top), sashimi van een in het zuur gezette vis (rechts onder) en harige krab (linksonder)
large_IMG_20100921_184833.jpg
Drie beroemde sake's uit Akita prefecture
large_IMG_20100921_201553.jpg
Komt er ineens een als Namahage verklede dude binnenstampen, schreeuwen en je de stuipen op het lijf jagen!
large_IMG_20100921_201541.jpg
Om vervolgens het huilende kindje te proberen te troosten (onbegonnen werk, het kindje had zijn hoofd moeders boezen begraven totdat de enge man weg was :P )

Een leuk filmpje waarin Namahage wat beter te zien valt:

Dat was hem weer! Groeten uit Sendai en tot de volgende update.

Tip: lang niet al mijn foto's verwerk ik in mijn blog updates: door rechts op pictures te klikken kan je een mooie slideshow krijgen van mijn foto's!

Posted by Lars1984 09:20 Archived in Japan Tagged jazz akita sendai jozenji nato namahage verjaardag

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Hai Lars,
Wat verwen je ons weer met foto's en filmpjes. Leuk dat we ook nog even zien wat je binnen werktijd doet ;-)

by marian

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint