A Travellerspoint blog

De eerste week in Sendai

Sendai verkennen

0 °C

large_P1040713.jpg
Op de foto met de Totorro!
Week 1 + Compilatie movie

Ten eerste wil ik iedereen die een reactie op mijn blog, een email, SMS, PM of andere reactie heeft achtergelaten / opgestuurd bedanken. Ik heb helaas niet alles kunnen beantwoorden (heb het toch iets drukker dan ik had gedacht) maar ze zijn zeer zeker goed ontvangen :)

De eerste week in Japan zit er op! Niet alleen heb ik veel nieuwe dingen gezien, gedaan, gegeten en gedronken ook heb ik veel nieuwe, aardige, mensen ontmoet.

large_P1040705.jpg
Coole dudes bij de Tenderbar BBQ

Zo heb ik via mijn professor (Leon Abelmann) Yucci ontmoet: een schattig klein Japans meisje die mij direct meenam naar een authentiek Sake restaurant. Je kunt hier per drankje betalen, maar wat de meeste japanners doen is twee uur drinken afkopen. Zo kun je voor 20 euro twee uur lang drinken bestellen (en je dus helemaal laveloos zuipen aan Sake) en alle drankjes proberen. Ook is het in Japan heel gewoon dat de baas na een werkdag zijn werknemers uitnodigt om te ontspannen in een Sake bar (en zij zich dus helemaal vol kunnen laten lopen=ontspannen). In Japan is het bedrijf waar je voor werkt erg belangrijk, daarom werken mensen vaak veel overuren en moet alles wijken voor hun werk. Echter de werkgever wordt ook geacht goed voor zijn werknemers te zorgen. Dus dingen als sportvoorzieningen en ontspanning (zoals het naar de Sake bar gaan) wordt gedaan uit een gevoel van ‘goed voor de werknemers zorgen’. Hoe dan ook hier zaten we ook en we hebben allerlei Sake’s uitgeprobeerd, in tempura gebakken groente en garnalen gegeten en Japanse pickles (ingemaakt groente) gegeten.

large_P1040703.jpg
Yucci in front of the Sake bar
large_P1040698.jpg
Daar zit je dan achter de rijstpapieren scherpjes met je voeten in de tatami-mat met warme sake en snacks!
large_P1040700.jpg
Japanse ingemaakt groente en kool
large_P1040699.jpg
In Tempura gefrituurde garnalen en groente

Zondag ben ik met Yucci en nog een stel Japanse meiden naar een BBQ van de Tennerbar geweest. Veel mensen in Japan hebben een soort van stamkroeg waar ze elke week komen. Deze kroeg organiseert vervolgens weer allerlei uitjes voor haar stamgasten, zoals een BBQ. Echter zo’n BBQ begint om 11 uur ’s morgens en duurt de hele dag (tot ongeveer 17.00). Veel nieuwe mensen ontmoet, zoals Fumiyo, die mij uitnodigde voor een ‘language exchange cours’: ik leer Japans van hen en zij leren Engels van mij. Erg leuk, handig en gratis.

large_P1040709.jpg
Lekker BBQ'en onder de brug
large_P1040706.jpg
Aardige mensen

Maandag en dinsdag had ik vrij omdat mijn afdeling naar een conferentie in Tokio was (en veel presentaties waren in het Japans) dus ik kon de ‘gast fiets’ van het Guest House repareren en Sendai Verkennen. Zo heb ik de tombe van Date Masamune, een zeer bekende Japanse heerser uit de 17e eeuw die een groot rijk had opgebouwd. Deze tombe stond samen met een Shinto tempel op de heuvel vlak bij mijn huis en vormde een fantastische oase waar je de drukke stad even kan ontvluchten.

large_P1040715.jpg
Een van de vele ingangen van Zuihoden onder aan de heuvel
large_P1040720.jpg
De hoofd Shinto temple op het Zuihoden terrein

Tevens heeft deze heerser een groot kasteel gebouwd in de heuvels. Echter tijdens WOII is deze verloren gegaan en kan je enkel de muren van het kasteel bezoeken. Naar goed Japans gebruik staan er veel toeristenstalletjes met allerlei zooi en hebben ze een bioscoopzaaltje waar je in een 3D animatie kan zien hoe het kasteel er uit heeft gezien.

large_P1040731.jpg
Beeld van Date Masamune waar ooit Miyagi Castle heeft gestaan

Het kasteel was destijds dermate imposant dat de bekende Japanse dichter Bandui Doi begin 20e eeuw een gedicht op muziek heeft gezet waarin ‘het kasteel in het maanlicht’ werd beschreven. Zijn huis is nog steeds te zien in Sendai.

large_P1040726.jpg
Het huis van Bansui Doi

Dinsdag regende het de hele dag omdat er een tyfoon over Japan trok. Ten westen van Tokio hebben ze daar nog flinke schade aan ondervonden maar in Sendai regende en stormde het enkel. Een binnenshuis activiteit leek me wel geschikt, vandaar dat ik het Miyagi Museum of Art heb bezocht (Miyagi is de prefecture waar Sendai in ligt).

Gedurende mijn werkdagen heb ik helaas niet zoveel tijd om foto's en filmpjes te maken (valt ook verder niet zo veel interessants over te melden) maar wat ik wel kan vertellen is dat ik mijn eerste Japanse les heb gehad en druk bezig ben Japans te leren en me in te lezen over de Japanse cultuur en het land. Ook moet ik zorgvuldig plannen hoe ik mijn vrije weekenden besteed dus ook dit wordt tot in alle detail onderzocht! Dit weekend is er een zeer groot Jazz festival in Sendai (5.000 artiesten treden gedurende het hele weekend op 40 verschillende locaties op in de stad). Dus dit weekend blijf ik nog in Sendai!

Aangezien foto’s meer zeggen dan woorden en vervolgens een filmpje weer meer dan foto’s heb ik hier een compilatie van mijn eerste week in Sendai. Het compilatie filmpje duurt net iets meer dan 10min en vervolgens is er nog een 10min filmpje over Date Masamune, mijn bezoek aan Zuihoden en wat meer over het Shinto geloof en hoe mensen bij een tempel hun geloof kunnen uiten.

Groeten uit Sendai en tot de volgende keer!

Tip: als je dubbel klikt op het filmpje open je een YouTube vernster waar je het filmpje in een hogere resolutie kunt bekijken! (tot 720p)
Klik hiervoor rechts direct onder het filmpje op het ^ symbool en selecteer je resolutie :)

Compilatie movie van mijn eerste week in Sendai

Bezoek aan Zuihoden, info over Date Masamune en het Shinto geloof.

Posted by Lars1984 07:43

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Ontzettend leuk, al die foto's en filmpjes. Het moderne en traditionele Japan naast elkaar, met bijbehorende muziek! Vooral het bezoek aan de Shinto tempel was zeer interessant en mooi om te zien. Staan de kat en de hond ook nog voor bepaalde aspecten van "God"? Al met al een geweldige ervaring voor je!

by marian

Is je die witte kat op de trappen van de tempel wel opgevallen? Hmmm ....

by marian

In het Shinto geloof (Shinto betekent: 'Way of the Gods') zijn er kami's voor bijna alles. Zo zijn er rivier, lucht, land, water kami's (een soort van heilige pokemon's). De kat staat voor bescherming. Daarom hebben restaurants ook vaak een kat in de ruit staan die naar je wuift. Het verhaal wil namelijk dat een vroege keizer te paard langs een huis reed. Toen hij daar een schattige kat naar hem zag kijken steeg hij af en liep hij op de kat af. Net op dat moment sloeg de bliksem in op de plaats waar hij enkele seconden geleden had gestaan en dode het paard. Sindsdien wordt de kat gezien als een beschermende spirit.

Kami's worden wel als goden gezien (dus bovennatuurlijk) maar de wereld van de goden en de wereld van de mensen is dezelfde wereld. Echter sommige plaatsen zijn geschikter dan anderen om contact te leggen met deze goden. Vandaar de tempels die helemaal aan een kami worden opgedragen en extreem schoon gehouden moeten worden enzo. De wikipedia over Shinto geeft nog wel wat leuke bondige informatie over het Shinto geloof :)

by Lars1984

Hartelijk dank voor de info! Ik kijk ook nog even bij Wikipedia.
M.

by marian

Mooie site met mooie foto's! Lijkt me super zo'n stage in Japan! Veel plezier en succes daar en ik probeer je zo af en toe te volgen via deze site.

by Nancy

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint