A Travellerspoint blog

Week 7

Imoni feestjes en de bergen in op zoek naar mummies van Boeddhistische monniken

large_P1050269.jpg
Natuur van Dewa Sanzen

Zo, het is veel te lang geleden dat ik mijn vorige blogupdate heb gedaan (drie weken alweer?). Meestal betekend dit dat ik teveel leuke dingen aan het doen ben om een blogupdate te schrijven, echter de afgelopen twee weken komt het ook daardat ik het steeds drukker en drukker krijg met mijn stage. Zo zijn dagen van 9 tot middernacht geen uitzondering meer maar regulier en ben ik zelfs (als de brave jappanner waarin ik aan het veranderen ben) op zaterdag naar het lab gegaan!?! Echter, dit alles had zo'n zijn reden: ik heb volgende week een weekje vrij zodat ik (samen met Stephan) een weekje door Japan kan reizen! Uiteraard daar later meer over... eerst een leuk cultureel verantwoord verhaaltje over de Japanse Imoni feestjes...

large_DSCF2238.jpg
Lekker eten en drinken bij het Imoni feestje van de Sora No Manma bar

Eind september, begin oktober zie je op veel plaatsen, vooral rivier oevers, braakliggende stukken terrein en andere wat afgezonderde locaties mensen vuurtjes stoken en met grote pannen sjouwen. Het wil namelijk dat in de provincies Yamagata en Miyagi (waar ik zit) traditioneel families, afdelingen van een bedrijf, vakgroepen van een universiteit of eigenlijk elke groep waar je je ook maar mee verbonden zou kunnen voelen één dag uittrekken, voordat het weer te koud wordt, om samen in de buitenlucht te eten. Zo word er dan in een grote pan een soort 'hotpot' gebrouwen met wat vlees en veel groenten. In Yamagata wordt deze op smaak gebracht met Shoju en in Miyagi met Miso (waar ook de Miso soep mee wordt gemaakt). Uiteindelijk heb ik drie van dit soort feestjes bij mogen wonen; eentje van mijn vakgroep (de vrijdag na mijn tripje naar Osaka en Kyoto), eentje van een bar waar ik soms naar toe ga (de zondag daarop) en eentje van mijn appartement (zondag daar weer op)... oftewel aan fijn een dagje eten en drinken en lullen met japanners geen gebrek!

large_CIMG5673.jpg
Imoni feestje van mijn Guest House

Zie hieronder een kort compilatie filmpje van de Imoni feestjes (excuses voor de dalende kwaliteit van mijn filmpjes, maar het is tegenwoordig lastig om de tijd te vinden om lekker een avond te editen :-( )

Ik moet eerlijk toegeven: de titels van mijn blogupdate zijn wel steeds mooi 'Week X' maar vaak komt het voor dat de beschreven bevindingen zich over meerdere weken uitspreiden... zo ook in deze blogupdate. Zo hadden ik Fumiyo, Stephan, Nicola (een Canadese jongen die hier zijn PHD doet), Lu Yan (chinese student) en een chinees meisje een auto gehuurd om naar de drie bergen van Dewa Sanzen af te reizen..

large_P1050261.jpg
Groepsfoto van de bergbeklimmers van Dewa Sanzen

De drie bergen van Dewa Sanzen zijn favoriet onder pelgrims. Er zijn vele tempels verspreid over deze drie bergen waarvan wij er ook eentje hadden bezocht. En nu hoor ik je al denken; 'zo zo, die jongen krijgt ook nooit genoeg van tempels.. voor mij zien ze er allemaal hetzelfde uit'! Meestal is dit ook het geval, maar de tempels die op deze dag zijn bezocht waren toch van een ander slag...
Zo kon je op een gegeven moment een kleine vallei inlopen waarbij de ingang van de vallei was afgebakend als de scheidslijn tussen helige grond en de buitenwereld. Eerst daalde je via een klein bergpad af naar een verzameling tempel gebouwen (vanaf de ingang was het nemen van foto's streng verboden! vandaar ook (helaas) het gebrek aan foto's). Vervolgens moest je voordat je het tempel gebied betreed eerst een reiniging van een priester ontvangen (deze ratelt wat spreuken op en zwaait wat met een of andere staf). Vervolgens moet je je voeten wassen en wordt je door wierook in te ademen verder gereinigd. Als je dan het binnenste van het tempelgebied betreed zie je een grote oranje rots voor je waar damp van af slaat en water langs sijpelt... aan de zijkant is een klein trapje uitgehouwen waar je, met je voeten door het hete geiser water, de steen kan beklimmen om aan de andere kant een fantastisch uitzichtpunt te betreden waar je uitkijkt over de rest van de vallei. Een zeer intense ervaring en ik wou dat ik een paar weken als monnik dit tempel gebied zou kunnen betreden om, al uitkijkend over de ongerepte vallei wat yoga te doen of 's morgens vroeg bij zonsopgang mijn voeten warmen aan het warme bronwater...

large_P1050265.jpg
Smalle weggetjes die zich het gebergte rond Dewa Sanzen in slingeren

Echter, na deze tempel waren we in voor nog een interessante ervaring: een tempel met een echte Shokushinbutsu monnik! Shokushinbutsu is een van de meest extreme Boeddhistische rituelen uit China. In Japan is het door 9 monniken geprobeert en enkel 2 monniken is het gelukt om de status van 'levende Boeddha' te bereiken... Waar heb ik het over? Over Boeddhistische mummies! Een 3000 dagen tellend ritueel zorgt er voor dat de monnik in kwestie zo goed mogelijk bewaard blijft waarna de monnik 'tot in de eeuwigheid aanwezig zal zijn totdat de volgende boeddha geboren wordt'. De eerste 1000 dagen mag de monnik enkel leven van bepaalde vruchten die in het bos te vinden zijn en moet hij een zeer strenge fysieke training doorstaan. Dit om al het lichaamsvet te verbranden. De volgende 1000 dagen mag de monnik enkel water drinken en als voedsel het sap van een bepaalde boom uit de omgeving van het klooster tot zich nemen. Dit sap is licht giftig en zorgt er voor dat het weefsel van de monnik langzaam aan steeds giftiger wordt zodat ongedierte zijn lichaam niet zullen aantasten. Voor de laatste 1000 dagen zit de monnik in kleermakerszit in een afgesloten ruimte waar enkel een klein buisje voor lucht zijn contact met de buitenwereld is. Om de zoveel dagen kloppen de monniken op deze stenen kist en als de monnik nog in leven is dan probeert hij een bel die hij bij zich heeft te rinkelen. Lukt dit hem niet dan wordt het buisje dichtgemaakt. Aan het eind van de 1000 dagen wordt de kist weer omhooggehaald en opengemaakt. Indien de monnik nog steeds in de kleermakerszit zit en zijn lichaam niet is aangetast dan wordt hij uit zijn kist gehaald en op een altaar in de tempel gezet. Indien zijn lichaam is aangetast en het zelf-mummificatie proces dus niets is gelukt dan wordt hij begraven en zal men hem loven om zijn doorzettingsvermogen....
En het interessante is dat de twee monniken die dit geprobeerd hebben en zijn geslaagd nog steeds (300 jaar later) te bezichtigen zijn in deze tempels! Zo wou het dus dat ik een van de oudste Boeddhistische tempels van Japan binnenstapte om na een korte rondleiding en geschiedenis-van-de-tempel-les oog in oog stond met een dooie (zeer mooi aangeklede) 300 jaar oude monnik mummie!

monk_mummy_31.jpg
Shokushinbutsu monnik (we hoeven het trouwens niet heel erg zielig te vinden... de beste man was 92 jaar oud, had 2 kloosters opgericht en had na 46 dagen giftig boomsap drinken het wel gezien en liet zich in zijn meditatie-doos begraven... zo vertelde de lokale monnik ons)

large_P1050264.jpg
Een schattig tempeltje dicht bij het grote tempelgebied, waar ik helaas geen foto's van heb :-(

Na deze toch wel weer interessante belevenissen hadden we natuurlijk razende honger dus eenmaal weer aangekomen in Sendai en de auto weggebracht te hebben op naar een leuk restaurant wat de sfeer van Japan tijdens de jaren 50/60 wil uitstralen. Alle muren waren bekleed met oude posters en overal waren kinderspeelgoedjes en oude manga zodat je daadwerkelijk het gevoel had dat je terug in te tijd ging... Ook is het erg leuk dat Lu een beoefenaar is van de Chinenese Zao (of Dao zoals hij het zelf uitspreekt). Erg leuk hoe dit raakvlakken heeft met Yoga en andere vormen van lichamelijke en spirituele ontwikkeling methoden. Helaas heb ik het erg druk met mijn stage anders leek met me erg leuk om een avond Yoga-Dao uitwisseling te houden ^___^

large_P1050275.jpg
Leuke retro posters aan de muur dragen toch wel flink bij tot de sfeer!

large_P1050276.jpg
Lu, moi en Fumiyo

Tja, en dan ben ik nog vergeten verhaal te houden van de avonturen van mij Stephan en Anton (gaafe Zweedse jongen uit ons appartement) in Tokio, het party verslag van mijn Halloween feestjes, karaoke avonturen (waarom hebben we dat in Nederland niet!?! Het is echt super leuk!!!) en stappen met zatte japanners... nu ja, suspentie vormt het halve verhaal moet je maar denken ;-)

Vanavond vertrek ik voor een 9 daagse rondreis Kyoto, Osaka, Nara, Hiroshima, Kobe en Yokohama dus ook de volgende update zou wel eens op zich kunnen laten wachten...

Groeten uit Japan!!

PS. Ook al moet ik hard werken ik vermaak me nog steeds kostelijk! Een leuk filmpje is dit oude japanse clipje waarvan je gewoon wel vrolijk MOET worden als je het ziet (en de tekst is nog niet eens zo slecht...)

PPS Dit wou ik eigenlijk al eerder doen, maar het is er steeds niet van gekomen.. leuke linkjes met websites over japan:
Gaaf blog over een amerikaanse jongen die in het westen van Japan studeerd (geschiedenis of politicologie ofzo) en veeeeel te veel gaafe verhalen over japan, de japanse maatschappij, gebruiken, geschiedenis en wat al niet meer heeft:
http://zuihitsu.wordpress.com/

Hou je meer van de waazige japanse dingen, kijk dan op:
http://wtfjapan.com/
http://www.wtfjapanseriously.com/
of een van de vele ´chan´ blogs ;-P

Posted by Lars1984 22:36 Archived in Japan Tagged dao dewa sanzen shokushinbutsu imoni

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

He Lars, ziet er weer leuk uit.
Het karaoke zingen heb ik pas ook recentelijk ontdekt via een huis feestje bij een chinees mede studentenraad/partij lid. Zo'n Chinese entertainment avond met uitgebreid eten, karaoken en wii sport met een asociaal grote plasma tv is ook zeker goed vermaak.

by Niels

Die tempels met Boeddhistische mummies klinken wel interessant! Die heb ik hier in ZO-Azie nog niet gezien...
Veel plezier met je rondtrip!

by Bram

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint