A Travellerspoint blog

Week vier in Sendai

Yamadera, awake at 5 o'clock, Kitakami lab seminar, diner at Li's

large_P1040856.jpg
De met tempels bezaaide hellingen van Yamadera

Beste mensen, na alweer ruim vijf weken in Sendai is het weer de hoogste tijd voor een blog update! Ook dit keer loop ik weer flink achter op de gebeurtenissen..

Na de verschillende bezienswaardigheden in Sendai te hebben gezien werd het tijd om de stad achter mij te laten en het Japanse platteland te bezichtigen. Ik, Stephan, Maura en Fumiyo zijn per trein afgereist naar Yamadera (een klein dorpje in Yamagata prefecture). Niet alleen is het een mooie treinreis van Sendai richting de westkust (door de bergen) maar nu wil het ook nog eens dat een mooi verzameling tempels met bijbehorende monniken de heuvels rond sendai siert.

large_P1040841.jpg
Stephan en Fumiyo, klaar om de trappen van Yamadera te beklimmen

large_P1040848.jpg
Wat je al niet in het bos kan tegenkomen!

large_P1040851.jpg
Een wijze chinees (of Dirk Jan) zij ooit: wie hoog staat kan ver kijken :P

large_P1040853.jpg
Ja, ja, nog meer tempels...

large_P1040869.jpg
Die japanse natuur toch!

large_P1040878.jpg
Een mooie japanse boom

Nou kan ik zelf erg genieten van de schoonheid van de japanse natuur en wat wou het toeval: het Kitakami lab (het lab waar ik stage loop) plande samen met het Shimatsu lab een seminar in Yakurai, een klein plaatsje met veel landbouw ten noorden van Sendai. Naast alle presentaties (helaas in het Japans, maar wel met Engelse sheets) zouden we daar een BBQ hebben en zou ik de professoren en de onderzoekers van een geheel andere kant leren kennen.. Want wanneer een japanner alcohol op heeft slaat hij als een blad aan de boom om en is de afstandelijke immers formele professor ineens je beste vriend waar je moppen mee uitwisselt en je helemaal mee te pletter zuipt. Nu waren mijn begeleider en de professor van het lab allebei in Nederland geweest en hadden ze gezien hoe Nederlandse studenten alcohol drinken.... dus moest ik alle Sake's en Soju's uit ieder zijn geboorte dorpje proberen totdat ik net zo zat was als mijn lab-genoten :-s....

large_P1040928.jpg
Yours truly met mede student Murayama

large_P1040935.jpg
Moi, Li en Jhin-san. Chinese student en 'exchange researcher'

large_P1040931.jpg
Lekker BBQ'en en een biertje drinken (prof Kitakami is de man met het biertje)

large_P1040937.jpg
Het landschap was hier nog een stuk vlakker dan Yamadera en het weer was ineens ook een stuk bekender...

large_P1040952.jpg
Yakurai staat bekend om zijn goede groente en fruit... en je kan zelfs zien wie je groente verbouwd heeft!

Het is voor te stellen dat ik de volgende ochtend ietwat vermoeid uit mijn bed kwam (om 9 uur al om vervolgens weer 4 uur presentaties bij te wonen). Weer in Sendai aangekomen stelde Li voor om samen met hem en zijn huisgenoten een feestmaal te koken als welkomst pary voor mij en nu het wel beleefd is om zoiets aan te nemen als het je wordt aangeboden (en ik er zelf ook al wel weer zin had in een feestje) hebben we de hele avond gekookt en vervolgens (toen iedereen van zijn bijbaantje op zaterdag avond) was teruggekeerd lekker te eten en te feesten! Wel vond ik het lastig om te zien hoe in een kamer als die van mij drie chinese studenten leven om de kosten te drukken en zelfs dan moeten ze nog op zaterdag en zondag avond/nacht een bijbaantje hebben om hun studie te betalen.. En vervolgens door de week ook nog eens van 9 uur 's morgens tot middernacht studeren.... tja, ik was niet gewend dit zo mee te maken en voelde me eigenlijk wel schuldig over mijn luie/lakse Nederlandse '40 uur per week werken' en dan ook nog eens een kamer van 11m2 bewonen (in mijn eentje!). Echter, het was super gezellig en iedereen was erg vriendelijk. De pannekoeken die ik voor hen had gebakken (met kaas&ui, appel en ham) vielen erg in de smaak :-)

large_P1040959.jpg
Li en zijn huisgenoten

large_P1040954.jpg
Druk aan het koken...

large_P1040955.jpg
Yum, yum yum...

Nou, na al die nachten feesten, drinken en weinig slapen was ik wel toe aan een goede nacht rust... was het maar zo'n feest! Na om 3 uur na bed te zijn gegaan werd ik om 5 uur alweer wakker... door gillende sirenes. Nu rijd er wel vaker een brandweerwagen ofzo langs en daar slaap ik lekker doorheen, alleen nu bleven de sirenes maar aanhouden. Toen ik mijn raam open deed zag ik brandweer mannen onder mijn raam heen en weer rennen en het appartement recht tegenover mijn raam (misschien 6 meter van mijn vandaan) produceerde vervaarlijk veel rook en vlammen. Lekker dan. Gelukkig was het vuur snel onder controle (nog voordat ik mijn camera er bij had, maar zie het filmpje voor brandweermannen die met 'enter-ladders' een appartement vanaf de buitenkant beklimmen). Vervolgens zou ik de komende dag met Fumiyo, Stephan en Maura naar Matsushima island gaan.... waar ik dus als een zombie rond heb moeten lopen :p

Net zoals altijd is dit alles ook weer in een kort filmpje samengevat.. ook al bewaar ik Matsushima voor een volgende blog update!

Nu leek het mij niets om met het nieuws van een brand af te sluiten, dus nog wat leuke onzinnige nieuwtjes.... zo heb ik laatst een leuk speeltje voor aan mijn sleutelhanger gekocht in japan... en na het kijken van de volgende commercial mag je raden wat voor speeltje het is :-)

Jazeker, het is virtueel bubbeltjes-verpakking-papier! Het (volgens de japanners) genotsgevoel van het uitdrukken van een met lucht gevuld plastic bubbeltje wordt gesimuleerd door een klein kastje met zachte doch moeilijk in de drukken knopjes die als je het indruk een 'plop' geluidje geeft. En nou komt het: één keer in de 50 (totaal random) heb je een ander geluidje! Nou, zo'n geweldige gadget moest ik natuurlijk ook hebben!
popop1.jpg

Ook heb ik tegenwoordig een hippe japanse telefoon aangeschaft om mijn sociale netwerk hiero een beetje te kunnen onderhouden. Het grappige is dat sms'en in Japan helemaal niet wordt gebruikt: je telecom provider geeft je een ID en hier hoort een (door je zelf in te stellen) email adres bij. Zo kan je dus eindeloos mail versturen naar elkaar zonder kosten en kan je er allerhande gaafe smiley's en interactieve content in gooien. Dus, nu ook te bereiken op lars._zondervan_@_softbank.ne.jp (gaarne de drie underscores weghalen) en dan krijf je een leuk japans interactief mailtje terug.

Nou, dat was het wel weer. Zoals altijd: ik vindt het altijd leuk om berichtjes uit Nederland te lezen dus schroom niet een comment achter te laten! Ook zijn alle foto's (en nog veel meer dan in mijn verhaaltjes) middels een mooie CoolIris plugin te bekijken als je op 'Pictures' klikt.

Ganei!

Posted by Lars1984 09:51

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Nou het lijkt mij nogal duidelijk dat dat speeltje een puchi puchi is!

Arme jongens, met zijn vieren op zo'n klein kamertje. Hoe staat het in Japan met de studenten: is er studiefinanciering of moet iedereen (de ouders) alles zelf betalen?

by marian

Genki nii-sama?
Met mij gaat alles hier prima in de lage landen.Ik heb net zelf een stukje Japanse cultuur ontvangen in huis gekregen namelijk mijn eigen handgemaakte katana (ze heet 愛 (Ai), wat grof vertaalde liefde betekend).
Ik heb ook nog overwogen een keer om de puchi puchi te bestellen bij Deal Extreme maar heb het uiteindelijk bij een Boeddistische radio en Bruce Lee lucifers gehouden.
O en een Japanse bamboe fluit waar ik niet op kan spelen omdat je een speciaal soort papier achtig membraan nodig hebt om een gat dicht te plakken. Het studentenraad schap is helaas geen lui leventje maar met mijn nieuwe katana kan ik het helemaal aan;)

Grtz van de lage landen

by Niels

Tja, wat betreft het met zijn allen op een kamer slapen: de meeste aziaten zijn echte groepsmensen... alles moet altijd met zoveel mogelijk mensen samen gedaan worden en als ik zeg dat ik in mijn eentje ergens naar toe ga dan begrijpen ze daar niets van...
Ik dacht ook 'wat sneu voor die chinese jongens' maar ze zijn erg vrolijk en maken een gelukkig indruk.. er is hier helaas niet zoiets als studiefinanciering en nu is het college geld ook nog eens 3x wat wij hier in Nederland moeten betalen.. Echter er zijn wel veel meer beurzen aan te vragen als je een goede student bent en ook werken de studenten vaak in de zomervakantie al voor een bedrijf... Maar 'een jaartje langer studeren' dat kennen ze hier eigenlijk niet echt..

Het verschil tussen een prive-universiteit en een openbare universiteit is hier echter ook nogal groot en zeker voor de prive-universiteit moet je echt wel rijke ouders hebben...

by Lars1984

Daiyobu desu! Okiini (Osaka dialect for Arigato Gozaimasu). Met mij gaat ook alles goed! Ben net terug op mijn lap van een slopend lang weekend Osaka & Kyoto.. maar heb erg veel gaafe dingen gezien. Leuk dat je Katana binnen is gekomen.. wees er wel voorzichtig mee: die dingen zijn scherp genoeg om een been mee af te hakken! Tja, en wat betreft mijn PuchiPuchi, misschien had ik een Boeddistische radio ook wel leuk gevonden... ben toch wel snel uitgespeeld met mijn PuchiPuchi :-P Als je de naam weet van dat papier-achtige membraantje kan ik wel kijken of ik dat kan vinden.. Ook als je nog andere Japanse wensjes hebt kan ik daar wel achteraan gaan..

Jammer dat het studentenraad schap flink werken is, maar als je het leuk vindt is hard werken ook niet zo erg (oei, ik wordt echt een japanner!).

Groetjes uit Sendai,

Lars

by Lars1984

Kennelijk heet zo'n membraan een dimo (笛膜).
Als je het niet kan vinden, niet erg want het is vast wel weer online te bestellen. Ik ben zeker erg voorzichtig met die katana. Gelukkig heb ik al behoorlijk wat ervaring met een bokan (houten oefen zwaard) en ik heb de regel dat ik met alcohol op er af blijf.

by Niels

Hee Lars!
Zo te lezen vermaak je je super goed! kan ook bijna niet anders in die prachtige natuur en die grappige Japanners! Je houdt deze blog goed bij trouwens, knap hoor!Heel erg leuk om te lezen allemaal en vooral dat stukje over het alcohol gebruik is iets wat hier in Vietnam ook heel herkenbaar is!
groetjes
Thijs en Miranda

by Miranda

Hoi Thijs en Miranda, ben blij dat jullie het leuk vinden! Ik hoop dat jullie je ook vermaken in Vietnam! Ik kijk uit naar jullie blog updates en foto's & filmpjes ^____^

by Lars1984

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint